Over cocktails

Geschiedenis van de cocktail

De cocktail vindt zijn oorsprong in het begin van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. De eerste officiële vermelding van het woord cocktail verscheen op 13 mei 1806 in de Amerikaanse krant The Balance and Columbian Repository. Daar werd het gedefinieerd als een mengsel van sterke drank, suiker, water en bitters het basisrecept van wat we vandaag de dag kennen als de Old Fashioned (Wondrich, 2015).

Cocktails ontstonden deels uit noodzaak: in de loop van de 19e en begin 20e eeuw, en vooral tijdens de drooglegging in de jaren 1920, was de kwaliteit van alcohol vaak slecht. Bartenders gingen daarom experimenteren met smaakmakers zoals suiker, citrus en bitters om de drank smakelijker te maken (Smithsonian Magazine, 2011). Zo ontstond het mixen van drank als een ware kunstvorm.

De eerste cocktail was dus geen toeval, maar het resultaat van creativiteit, vakmanschap en aanpassing aan de omstandigheden van die tijd.

The Old fashioned een drankje met een sinasappel schil en kers, maar ook geschiedenis.

Mooi voorbeeld: de Old Fashioned

De Old Fashioned is een cocktail met een rijke geschiedenis en een tijdloze smaak. Hij wordt traditioneel gemaakt met een whiskey naar keuze: bourbon of rye.

  • Bourbon is gemaakt van maïs en heeft daardoor een iets zoetere afdronk.
  • Rye (roggewhiskey) heeft een drogere, kruidige smaak en is minder zoet.

Aan de Old Fashioned wordt vaak een olieo saccharum van kers toegevoegd – een rijke kersensiroop die ontstaat wanneer je suiker mengt met verse kersen en dit afgesloten laat staan. De suiker onttrekt de oliën uit de kers, waardoor er een natuurlijke, aromatische siroop ontstaat.

Een belangrijk onderdeel van deze cocktail is het suikerklontje met angostura bitters. Dit wordt eerst op een servet gelegd, waarna er bitters op worden gedruppeld. De bitters trekken in het klontje en worden tegelijk door het servetje beperkt tot de juiste hoeveelheid: wat te veel is, wordt geabsorbeerd. Dit zorgt voor balans in de cocktail en voorkomt dat het bitter overheerst. Vervolgens wordt het klontje in het glas gemuddled, waarna ijs wordt toegevoegd.

The old fashioned van boven. Zie de sinaasappelschil en kers elegant rusten op het ijs.

De rol van ijs in de cocktail

IJs speelt een cruciale rol bij het koelen en verdunnen van een cocktail. Dit gebeurt op twee manieren:

  • Warmtegeleiding: Het ijs onttrekt warmte aan de drank. Het kost 209 joule om 100 g ijs 1°C op te warmen.
  • Smelten: Het kost 33.400 joule om 100 g ijs volledig te laten smelten – dit levert het grootste verkoelende effect op.

Door het onttrekken van precies de juiste hoeveelheid energie, komen de aroma’s van de drank optimaal naar voren. Te veel gesmolten ijs kan de smaken echter verdunnen, dus het gebruik van koud, droog ijs en de juiste timing is essentieel.

Ijs blokjes voor in de cocktail

Bronnen

  • The Balance and Columbian Repository, 13 mei 1806
  • Wondrich, D. (2015). Imbibe! From Absinthe Cocktail to Shiskey Smash.  New York: Perigee Books.
  • Smithsonian Magazine. (2011). A history of the cocktail. Geraadpleegd via: smithsonianmag.com